Intervju z mag. Boris Gerjovič, MBA

Intervju z mag. Boris Gerjovič, MBA – strateški in investicijski svetovalec

“V Elementum Industry Solutions (EIS) vidijo zaostrovanje pri nabavah surovin drugače in ponujajo boljše rešitve, ki so ZAGOTOVO VEČ.”

 

V letu 2021 smo priča globalnemu trendu dvigovanja cen energentov in vhodnih industrijskih surovin – kje so po vašem glavni vzroki za omenjeni trend?

Modni trend zelene revolucije je postregel z pretiravanji in prevelikimi pričakovanji. Tako kot cepiva proti koroni niso 100%, tako tudi ni možno reči, da boš pozabil na fosilna goriva in na nuklearne elektrarne, ter jutri živel le od obnovljivih virov. To velja še posebej, če se ne razume, da bo to prestrukturiranje za seboj potegnilo marsikaj in bo žal tudi izredno dolgo in drago. Spodnja tabela pa dejansko prikazuje kdo je glavni krivec za podražitve. Skupna vrednost letne svetovne produkcije vseh spodaj naštetih elementov predstavlja v finančnem smislu namreč približni ekvivalent letne potrošnje le ene vojske (ZDA v Trumpovem mandatu cca. 650 milijard USD letno). Vem, da so v vojaškem proračunu tudi drugi izdatki (na primer plače in logistični stroški) in da cel znesek ne gre za oborožitev. No, zadeva je več kot absurdna saj bi ZDA imele bistveno večjo moč v svetu, če bi v nekem letu pokupile celotno produkcijo iz te tabele namesto, da isti znesek investirajo v vojsko.

Po drugi strani pa nas taka zmotna politika ZDA lahko tudi veseli kajti, če bi ravnale kot predlagam jaz, bi cene v tabeli prikazanih elementov dobesedno poletele v nebo, le vojska bi bila manjši krivec za inflacijo kot je to sedaj.

Surovinski seznam podražitev je vsak dan daljši: baker, aluminij, nikelj, kobalt, litij, vodik, platina, paladij, uran, neodij, srebro, zlato… – kako ga komentirate?

Morda je v začetku v jedrsko centralo (kapacitet Krškega) res potrebno inštalirati kakšnih 50 ton urana, a potem je potrošnja le cca. 3 kg na dan. Hočem reči, da v civilni sferi sploh ni potrošnika, ki bi lahko povzročil 50 in več odstotni letni skok cene urana kot smo temu bili priča v letu 2021.Vse iz omenjenega seznama rabi vojska in na vse ima (vključno z novimi tehnologijami produkcije) žal primat vojska. Kadar so najmočnejše vojske tega sveta torej v oboroževalni tekmi (in to je sedaj žal prisotno bolj kot kadarkoli prej v naši zgodovini), potem raste cena vsega. Zadnji element iz seznama, ki mu bo zrasla cena pa je zlato. Ta cena potem noro zraste, ko res pride do vojne. Vesoljska industrija je prav tako v razmahu. Koristi pa praktično isti vhodni input kot vojska, tako, da to samo še priliva olje na ogenj v rasti cen.

Klasične obrazložitve gredo sicer v smeri, da litij, kobalt in nikelj rabijo baterije. Vodik predstavlja temu alternativno solucijo. Baker je kralj elektroindustrije in če želite 5000 polnilnic za električna vozila v Parizu, potem je pod celim Parizom vse polno bakrene žice. Potrošnja srebra raste s trgom sončnih elektrarn in analogno potrošnja neodija s trgom vetrnih elektrarn, a neodijevi magneti niso le v vetrnih turbinah – so tudi v avtomobilih.

Iluzorno je tudi pričakovati, da se v nekem obdobju cena bakra dvigne za 300% in da v istem obdobju potem ne bi bilo podražitve aluminija katerega velik direktni in posredni konzument je med drugimi prav tako vojna industrija. Mi v civilni sferi se na žalost nikoli prej nismo spraševali koliko bakra je v vojaškem tanku, v vojaškem letalu, v jedrski podmornici itd… Odgovor: PREVEČ!

V svojih strokovnih komentarjih ste izjemno kritični do t.i. zelene revolucije – lahko to malo osvetlite?

Mislim, da zadostuje, če ponovno pogledamo francoski dokumentarni film Temna plat zelenih tehnologij. Ta zadeva je verjetno še vedno v arhivu TV SLO, Pred dvemi meseci je ta dokumentarec predvajala tudi HRT. Vrhunski absurd sam po sebi je dejstvo, da Kitajska proizvaja 70% vseh sončnih panelov v svetu – potem pa celemu svetu sporoča, da jih v nekem trenutku ne more dostavit, ker ji manjka premoga za produkcijo lastne elektrike. A realnost je, da so se dobave iz Rusije v Kitajsko v letu 2021 povečale za preko 300% tako pri premogu kot tudi pri plinu.

Vaša napoved trendov na področju vhodnih surovin?

Osebno dajem modi t.i. redkih zemelj morda le še dobro leto, potem pa se bodo te cene vrnile na nivoje kjer so tudi bile pred modo električnih avtomobilov. To kar je pomembno in kar manjka v prej omenjenem francoskem dokumentarcu je dejstvo, da večji kombiji, tanki, kamioni, ladje, vlaki in letala v času naših življenj ne bodo vozili na baterije. Gre zgolj za vprašanje kdaj bo vodik uspel prodreti na ta področja in objektivno gledano, je to potem tudi gorivo za osebne avtomobile. Čiste produkcije energije praktično ni in vsaka solucija ima tudi svoje slabosti. A največja prednost vodika je ta, da obstaja veliko načinov možne produkcije in si lahko to vsaka država organizira na svoj način. V nekaterih državah lahko to naredijo iz sončne energije, drugod iz nočne produkcije hidroelektrarn, tretja varianta je iz morske vode itd… Meni osebno je najbolj všeč varianta iz sintetičnih plinov, ki seveda ni najcenejša, a če omenim, da do teh istih sintetičnih plinov pridemo z uplinjevanjem smeti – potem upam, da me razumete, da bi želel rešiti dva problema na en mah. V kolikor nameravamo tudi mi proizvajat vodik iz sončne energije, potem pa bi priporočil, da to počnemo v Afriki z ladijskim prevozom utekočinjenega vodika v Koper.

Kje je v vsem tem kaosu poslanstvo in moč Elementuma oziroma Elementum Industry Solutions?

Imamo razvejano mrežo kontaktov v svetu in to v kombinirani varianti. Kadar gre za vprašanje tržne moči, potem se z veseljem obrnemo na Belgijsko mulitnacionalko Umicore, ki je v bistvu naš partner na segmentu srebra in zlata že od samih začetkov Elementuma – torej od leta 2006. Na drugi strani imamo v tujini tudi partnerja z manjšo ekipo, ki pa skozi leta dokazuje svojo kakovost in to predvsem skozi hitrost, ki je v sedanjem logističnem in siceršnjem kaosu še kako potrebna. Praksa dokazuje, da smo močni tudi na področju predvidevanja cen surovin kjer bo naša orientacija še naprej na plemenitih in na barvnih kovinah.

Kdo sestavlja ekipo »Elementum Industry Solutions (EIS)« podjetja Elementum, kakšne storitve ponujate v Sloveniji, kje je vaša moč in poslanstvo?

Ekipo izkušenih strokovnjakov združenih v »Elementum Industry Solution« https://surovine.elementum.si/ sestavljajo: direktor podjetja Peter Slapšak, Mag. Boris Gerjovič – strateški in investicijski svetovalec, Pavel Rihtaršič – svetovalec za področje plemenitih kovin in redkih zemljin, Bogdan Kukovec poslovni manager in vodja programa EIS.

Omenjena ekipa strokovnjakov vam lahko ponudi storitve svetovanja, (Consulting in Forecasting) izobraževanja, ter celovito izvedbo dobav plemenitih kovin in redkih zemljin.

V teh izjemno zahtevnih časih zagotavljamo možnost zanesljivih, hitrih in konkurenčnih dobav za potrebe slovenske industrije.

Podjetje Elementum je član ZNS (Združenja nabavnikov Slovenije), GZS Združenja za elektro in elektronsko industrijo, član Slovensko – Nemške gospodarske zbornice. Kot družbeno odgovorno podjetje smo partner Gasilske zveze Slovenije ter Bronasti partner Olimpijskega komiteja Slovenije.

Odgovarjal: mag. Boris Gerjovič, MBA, strateški in investicijski svetovalec, Elementum
Intervju vodil: Brane Krajnik, korporativno komuniciranje Elementum